Cinn ~ جن
Lugat-ı Cudi - Cinn ~ جن maddesi. Sayfa: 387 - Sira: 9
Lugat-ı Cudi, İbrâhim Cûdî Efendi Sözlüğü; Cinn maddesi. osmanlıcada Cinn ne demek, Cinn anlamı manası, Cinn osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Cinn hakkında bilgi. Arapça Cinn ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Cinn anlamı
Lugat-ı Cudi - جن Cinn ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
Cinn ~ جن güncel sözlüklerde anlamı:
CiNN ::: Bir cins ateşten yaratılmış olup, dünyanın insandan so a en mühim sekenesidir. Akıl ve şuur sâhibi olup pekçok şer ve isyan yapabildikleri gibi "Peygamberlerin ve semâvî kitabların irşadlarıyla" insana yetişememekle beraber terakki edip yüksek kemâlatlara çıkabilen mahluktur. İnsanlar gibi dinin bir kısım emirlerini yapmakla ve bazı yasaklarından kaçınmakla yükümlüdürler. Kıyamet ve haşirden so a cinlerden de dünya imtihanını kazananlar Cennet'e, kaybedenler Cehennem'e girecektir. Kâinat ve içindeki bütün varlıklar hakkında, en birinci söz söyleme hakkı; onların yaratıcısı ve mâliki olanındır. Çünki "Yapan bilir, öyleyse bilen konuşur" bir kaidedir. Cinlerin varlığını da, evvelâ; Kur'an-ı Kerimden öğreniyoruz. Ayrıca Peygamberimiz Resul-ü Ekrem'den (A.S.M.) gelen sahih rivayetler ve ashabının cinleri görmesi ve görüşmesi hâdiseleri de pek çoktur. Cinlerin pekçok cinsleri vardır. Bunlar lâtif yaratıklar oldukları için gaybî haberler getirmekte kullanılabilirler. Fakat Hazret-i Peygamber'den (A.S.M.) so a cinlerin gaybî âlemden haber hırsızlamaları Cenab-ı Hak tarafından menedilmiştir.Cinlerin, kötülüğe sevkedenlerine şeytan-ı cinnî de denilir. * Lügatta: Bir şeyi hisseden, setretmek, gizlemek mânasına gelir.
cinn ::: (a. i.) : 1) gözle görünmez, lâtif cisimlerden ibaret bir * yaratık(mahluk). 2) s. mee. pek zekî ve anlayışlı kimse.
cin ::: göz ile görülemeyen ruhani varlıklar , (bak: cinn)
cinn ::: bir cins ateşten yaratılmış olup , dünyanın insandan sonra en mühim sekenesidir , akıl ve şuur sahibi olup pekçok şer ve isyan yapabildikleri gibi "peygamberlerin ve semavi kitabların irşadlarıyla" insana yetişememekle beraber terakki edip yüksek kemalatlara çıkabilen mahluktur , insanlar gibi dinin bir kısım emirlerini yapmakla ve bazı yasaklarından kaçınmakla yükümlüdürler , kıyamet ve haşirden sonra cinlerden de dünya imtihanını kazananlar cennet'e , kaybedenler cehennem'e girecektir , kainat ve içindeki bütün varlıklar hakkında , en birinci söz söyleme hakkı; onların yaratıcısı ve maliki olanındır , çünki "yapan bilir , öyleyse bilen konuşur" bir kaidedir , cinlerin varlığını da , evvela; kur'an-ı kerimden öğreniyoruz , ayrıca peygamberimiz resul-ü ekrem'den gelen sahih rivayetler ve ashabının cinleri görmesi ve görüşmesi hadiseleri de pek çoktur , cinlerin pekçok cinsleri vardır , bunlar latif yaratıklar oldukları için gaybi haberler getirmekte kullanılabilirler , fakat hazret-i peygamber'den sonra cinlerin gaybi alemden haber hırsızlamaları cenab-ı hak tarafından menedilmiştir , cinlerin , kötülüğe sevkedenlerine şeytan-ı cinni de denilir , lügatta: bir şeyi hisseden , setretmek , gizlemek manasına gelir
cinn ::: (a. i.) 1) gözle görünmez, lâtif cisimlerden ibaret bir * yaratık(mahluk). 2) s. mee. pek zekî ve anlayışlı kimse.
CİNN :::