Çağdaş Sözlük

havi ~ حاوی

Lugat-ı Cudi - havi ~ حاوی maddesi. Sayfa: 410 - Sira: 7

Lugat-ı Cudi, İbrâhim Cûdî Efendi Sözlüğü; havi maddesi. osmanlıcada havi ne demek, havi anlamı manası, havi osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte havi hakkında bilgi. Arapça havi ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada havi anlamı

Lugat-ı Cudi - حاوی havi ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

havi ~ حاوی güncel sözlüklerde anlamı:

HAVi ::: İçine alan, ihtiva eden, kaplayan. Câmi'. * Biriktirici. * Kuşatan.

HAVi ::: Çekirge.

Hâvî ::: (a. s.) : 1) ihtiva eden, içine alan, şâmil, kaplıyan, toplıyan. (bkz. : cami'). 2) müz. Türk müziğinin büyük uşullerindendir. 64 zamanlı ve 48 darblıdır. 64 zamanlı yegâne ölçü olan hâvî'nin 64/2 lik "ağır hâvî" mertebesi de kullanılmıştır. Bu usul ile peşrev ve besteler ölçülmüştür. Hâvî, 16 uzun ("2" kıymetinde) ve 32 kısa ("1" kıymetinde) zamanı teşkîl eden, sırasiyle 2 sofyan, 2 yürük semaî, 7 sofyan ve 1 nîm hafiften mürekkeptir.

havi ::: (a. i.) : 1) yıl, sene. 2) etraf, çevre. 3) güc, kuvvet, takat. Lahavle velâ kuvvete illâ billâh : kuvvet ve kudret ancak Cenâbıhakk'a mahsustur.

hâvî ::: kapsayan.

Havi :::


  1. İçinde bulunduran, kapsayan.

hâvî ::: içeren , ihtiva eden

hâvi ::: içine alan , ihtiva eden

hâvî ::: ‬içeren

hâvî ::: ihtiva eden

Hâvî ::: (a. s.) 1) ihtiva eden, içine alan, şâmil, kaplıyan, toplıyan. (bkz. : cami'). 2) müz. Türk müziğinin büyük uşullerindendir. 64 zamanlı ve 48 darblıdır. 64 zamanlı yegâne ölçü olan hâvî'nin 64/2 lik

havi ::: (a. i.) 1) yıl, sene. 2) etraf, çevre. 3) güc, kuvvet, takat. Lahavle velâ kuvvete illâ billâh : kuvvet ve kudret ancak Cenâbıhakk'a mahsustur.

Hâvi ::: Kapsar; kapsayan; içeren; içerir

Hâvi ::: Kapsar; kapsayan; içeren; içerir

HAVÎ :::

Çekirge

HAVİ :::

İçine alan, ihtiva eden, kaplayan. Câmi'. * Biriktirici. * Kuşatan