Çağdaş Sözlük

galat ~ غلط

Lugat-ı Cudi - galat ~ غلط maddesi. Sayfa: 694 - Sira: 7

Lugat-ı Cudi, İbrâhim Cûdî Efendi Sözlüğü; galat maddesi. osmanlıcada galat ne demek, galat anlamı manası, galat osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte galat hakkında bilgi. Arapça galat ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada galat anlamı

Lugat-ı Cudi - غلط galat ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

galat ~ غلط güncel sözlüklerde anlamı:

GALAT ::: Hata. Yanlış. * Kaideye uymaz söz.

galat ::: (a. i. galî'nin c). : (bkz. : galî).

galat ::: (a. s. c. : galatât) : yanlış, yanılma.

galat-ı basar ::: görüş duygusunun aldanması, [suya batmış bir değneğin kırılmış gibi görünmesi].

galat-ı elvan ::: fr. dysehromatopsie.

ggİat-ı fâhis ::: pek açık yanlış.

galat-ı hiss ::: duyuştaki aldanış, duygu yanıltısı.

galat-ı meşhur ::: (meşhur yaygın yanlış) : yanlış olduğu halde herkes tarafından tutunan ve kullanılmakta bulunan kelime.

galat-ı meşhur fasîh-i mehcûrdan evlâdır ::: meşhur (yaygın) yanlış, terkedilmiş fasih sözden daha üstündür.

galat-ı rü'yet ::: bir rengi, tabiîsinden başka olarak görme, görme bozukluğu, göz yanıltısı, [kırmızıyı yeşil, maviyi menekşe renginde görme].

galat-ı tahakküm? ::: ed. bir kelimenin gerek lâfzı, gerek mânâsı itibariyle herkesin kullandığı gibi kullanılmaması, (bkz. : kıyâsa muhalefet).

galat ::: yanlış.

Galat ::: Yanlış anlamına gelir. Bir kelimenin ilk veya kitapta yazılmış şeklinden başka söylenmesi. Çokluk şekli galâtat’tır. Yanlış olduğu bilindiği halde kullanılmasında sakınca görülmeyen kelime veya kelime grubuna galat-ı meşhur adı verilir. Örnek:
Aslında çokluk olan evlat, eşkıya, evrak kelimelerinin evlatlar, eşkıyalar, evraklar şeklinde tekrar çokluk yapılarak kullanılması gibi.
"Galat-ı meşhur, lügât-ı fasîhten evlâdır" sözüyle yanlış kullanılan yerleşmiş kelimelerin tercih edilebileceği belirtilir.
Genellikle latife, alay isteği ile bir kelimeyi şekil, üslûp ve anlam bakımından dildeki kullanışına aykırı kullanmaya galat-ı tahakkumi veya kıyasa muhalefet denir.

galat ::: yanlış , hata

galat ::: ‬yanlış

galat ::: hata

GALAT :::

Hata. Yanlış. * Kaideye uymaz söz