Çağdaş Sözlük

gavs ~ غوث

Lugat-ı Cudi - gavs ~ غوث maddesi. Sayfa: 696 - Sira: 18

Lugat-ı Cudi, İbrâhim Cûdî Efendi Sözlüğü; gavs maddesi. osmanlıcada gavs ne demek, gavs anlamı manası, gavs osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte gavs hakkında bilgi. Arapça gavs ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada gavs anlamı

Lugat-ı Cudi - غوث gavs ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

gavs ~ غوث güncel sözlüklerde anlamı:

GAVS ::: Suya dalmak. Dalgıçlık. * Mc: Bir mes'elenin derinliğine ve hakikatine muttali' olup bilmek. * İyi anlamak. * Maslahata gayret ile girmek.

GAVS ::: Çağırma. Nida. Medet istemek. * Yardım edici. Medet verici. * Kurtuluş. (Bak: Aktâb)

gavs ::: (a. i. c. : agvâs) : 1) yardım, muavenet. 2) yardım istemek için bağırma, medet. 3) s. yardımcı, imdada yetişen. [Allah'ın velîleri, ululan hakkında kullanılır].

gavs-i a'zâm ::: tarikat kurucusu, (bkz. : kutb). [tahsîsen Abdülkadir-i Geylânî hakkında kullanılır].

gavs ::: (a. i.) : 1) suya dalma dalgıçlık, (bkz. : gavta-bâzî). 2) içine girmek için bir şeyi derinleştirme, iyice anlama.

Gavs ::: Abdülkadiri Geylanî hazretleri.

gavs ::: büyük evliya.

GAVS ::: Muhyiddîn-i Arabî'ye göre gavs, medâr kutbudur. İmâm-ı Rabbânî hazretlerine göre ise, medâr kutbundan ayrı ve daha yüksek olup, ona yardım edicidir. Bu sebeble, medâr kutbu birçok işlerinde ondan yardım bekler. Ebdâl makamlarına getirilecek evliyâyı seçmekte bunun rolü vardır. (Bkz. Kutb) (S.Abdülhakîm Arvâsî)

gavs ::: medet verici , yardım edici

gavs ::: (a. i.) 1) suya dalma dalgıçlık, (bkz. : gavta-bâzî). 2) içine girmek için bir şeyi derinleştirme, iyice anlama.

GAVS :::

Çağırma. Nida. Medet istemek. * Yardım edici. Medet verici. * Kurtuluş. (Bak: Aktâb