kitab ~ كتاب
Lugat-ı Cudi - kitab ~ كتاب maddesi. Sayfa: 754 - Sira: 4
![](/rsm/cudi/75/754-4.jpg)
Lugat-ı Cudi, İbrâhim Cûdî Efendi Sözlüğü; kitab maddesi. osmanlıcada kitab ne demek, kitab anlamı manası, kitab osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte kitab hakkında bilgi. Arapça kitab ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada kitab anlamı
Lugat-ı Cudi - كتاب kitab ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
kitab ~ كتاب güncel sözlüklerde anlamı:
KiTAB ::: Kitab. * Levh-i mahfuz. * Kur'ân.
"); kitâb ::: (a. i. c. : kütüb) : kitap.
Ümm-ül-kitâb ::: Kur'an. (bkz. : Fürkan, Hüdâ, Hitâb, Mushaf, Necm, Nûr, Z kr). Ehl-i kitâb : dört kutsal kitaptan birine îmân eden, inanan, bağlı kalan, (bkz. : kitabi)
Kitab-Ullah ::: Kur’ân. (bkz. : Furkân, Hûda, Hitâb, Necm, Nûr, Zikr).
kitâb-ı hükmî ::: huk. [eskiden] bir şahsın vekili bulunmayan gaip bir şahıs ile olan dâva ve beyyinesini istimâ ile yargıcın bunu mübeyyin olarak kaybolan kimsenin bulunduğu mahal yargıcına gönderdiği yazı.
kitâb-ün-Nakz ::: huk. [eskiden] mütâreke ve müsâlâhayı veya ahd ve emânı fesh ve izâleye dâir düşman tarafından gönderilen mektuptur ki, düşman kumandan tarafından gönderildiği sabit olmadıkça maâliyle amel ve düşman üzerine hücum olunamaz.
küttâb ::: (a. i. kâtib'in c.) : kâtipler, yazıcılar, (bkz. : ketebe). Menşe-i küttâb : kâtip yetiştiren * okul. Reîs-ül-küttâb : divan kâtiplerinin başı olup Tanzimat'tan önce" hâriciye nâzırına verilen bir ad idi.
küttâb-ı dîvân-ı hümâyun ::: tar. Dîvan-ı Hümâyûnun yazı işlerini görenler.
kitâb ::: kitap.
KiTaB ::: Kitâb; Allahü teâlânın, Resûlü Muhammed aleyhisselâma indirdiği, mushaflarda yazılı, bize kadar tevâtür yoluyla, yalan üzere birleşmeleri aklen mümkün olmayan bir topluluk tarafından Arabca olarak nakledilen kelâm-ı kadîmdir (Allahü teâlânın sözüdür). Bütün insanların dünyâ ve âhiret hayâtının her yönüne âit hükümleri bilgileri içerisinde bulundurur. İçine aldığı hükümler, bilgiler üç kısımdır: Îmân esaslarına dâir hükümler, mükelleflerin söz ve işlerine dâir bilgiler, rûh ve mâneviyâtın düzeltilip, nefsin ve ahlâkın terbiyesine âit hükümlerdir. (Abdülhakîm Arvâsî)
2. Amel defteri.
Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:
Biz azîmüşşân, insan için sahîfesi açılmış olarak, kendisine vâsıl olan kitab göndeririz. (İsrâ sûresi: 13)
Kitab :::
- betik.
kitâb ::: kitap
küttâb ::: katipler
kitâb ::: kitap
küttâb ::: kâtipler
küttâb ::: yazıcılar
küttâb ::: (a. i. kâtib'in c.) kâtipler, yazıcılar, (bkz. : ketebe). Menşe-i küttâb : kâtip yetiştiren * okul. Reîs-ül-küttâb : divan kâtiplerinin başı olup Tanzimat'tan önce
KİTAB :::