Çağdaş Sözlük

la ~ لا

Lugat-ı Cudi - la ~ لا maddesi. Sayfa: 782 - Sira: 7

Lugat-ı Cudi, İbrâhim Cûdî Efendi Sözlüğü; la maddesi. osmanlıcada la ne demek, la anlamı manası, la osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte la hakkında bilgi. Arapça la ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada la anlamı

Lugat-ı Cudi - لا la ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

la ~ لا güncel sözlüklerde anlamı:

La ::: Arabçada kelimenin başında nefy edatı'dır. Cevap yerine veya yersiz inkârda kullanılır. "Yoktur, değildir" gibi. Mâzi fiilinin evvelinde bulunan Lâ, duâiye olur. Lâ zâle sıhhatehu: "Sıhhati zâil olmasın" sözündeki gibi. * Harf-i atıf da olur. Ve mâba'dını makabline nefyen rabt eder ve irabı da ona tâbi kılar. $ "Şeref edeb iledir, neseb ile değildir" sözündeki gibi. * Vav edatıyla beraber olursa, atıf edatı vav olur, lâ da nefyi te'kid eder.

"); lâ ::: (a. e.) : menfî ('olumsuzluk) edatıdır. lâ havle ve lâ kuvvete illâ b'MISh : kuvvet ve Kudret Allah'tadır.

lâ ilahe ill-Allah ::: "yok turtapacak; Allah'tır ancak".

la ::: lae

lam-elif ::: (a. ha.) : 1) Osmanlı alfabesinde "lam" ile "elif" harflerinin bir arada yazılmış şekli. 2) s. eğri, dolambaç.

::: yoktur, hayır.

La :::


  1. Gam dizisinde "sol" ile "si" arasındaki ses.

  2. Bu sesi gösteren nota işareti.

  3. Lantan elementinin simgesi.

::: hayır , yoktur

::: ‬hayır

::: yoktur

lam-elif ::: (a. ha.) 1) Osmanlı alfabesinde

:::

Arabçada kelimenin başında nefy edatı'dır. Cevap yerine veya yersiz inkârda kullanılır. "Yoktur, değildir" gibi. Mâzi fiilinin evvelinde bulunan Lâ, duâiye olur. Lâ zâle sıhhatehu: "Sıhhati zâil olmasın" sözündeki gibi. * Harf-i atıf da olur. Ve mâba'dını makabline nefyen rabt eder ve irabı da ona tâbi kılar. $ "Şeref edeb iledir, neseb ile değildir" sözündeki gibi. * Vav edatıyla beraber olursa, atıf edatı vav olur, lâ da nefyi te'kid eder.