Çağdaş Sözlük

nağme ~ نغمه

Lugat-ı Cudi - nağme ~ نغمه maddesi. Sayfa: 1050 - Sira: 14

Lugat-ı Cudi, İbrâhim Cûdî Efendi Sözlüğü; nağme maddesi. osmanlıcada nağme ne demek, nağme anlamı manası, nağme osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte nağme hakkında bilgi. Arapça nağme ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada nağme anlamı

Lugat-ı Cudi - نغمه nağme ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

nağme ~ نغمه güncel sözlüklerde anlamı:

NAğME ::: (C.: Nağamât) Ahenk, güzel ses, âvaz, ezgi, teganni.

nağme ::: (a. i. c. : nagamât) : ahenk, ezgi, güzel ses.

nağme-i kabil ::: müz. Türk müziğinin eski bir mürekkep makamı olup zamanımıza kalmış bir numunesi yoktur.

nâğme ::: ezgi.

NAğME ::: Hadîs-i şerîfte buyruldu ki: "Kur'ân-ı kerîmi Arab şîvesi ile onların sesi ile okuyunuz. Fâsıklar şarkıcılar gibi okumayınız." Şarkı okur gibi okuyan kimsenin imâm olması haramdır. Onun arkasında kılınan namaz sahîh olmaz. Çünkü nağme yapmak harf eklemektir ki, bunlar insan sözü olur. Kur'ân-ı kerîm olmaz. (Muhammed bin Ahmed Zâhid)

Kur'ân-ı kerîmi güzel ses ile okumalıdır. Tegannî ile nağme ile okumak haramdır. Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem şiir dinlemiştir. Fakat bu, şarkı, nağme dinlemeye izin değildir. (Alâüddîn Haskefî)

Nağme bulunmayan güzel sesi dinlemek mübâhtır. Sıkıntı gidermek için nağme ile kendi kendine okumak câiz diyenler vardır. Fakat başkalarını eğlendirmek veya para kazanmak için okumak haramdır. Nağme üçtür. Birincisi insan sesi; ikincisi hayvan sesi, kuşların ötmesi gibi. Bunları dinlemek helâldir. Üçüncüsü, cansızlardan (bütün çalgılardan) vurmak, üflemek, sürtmekle çıkarılan seslerdir. Bu sesleri dinlemek haramdır. Suyun akması, dalgaların çarpması, rüzgâr, yaprak seslerini dinlemek günâh değildir. (Mazhar-ı Cân-ı Cânân)

Nağme :::


  1. Güzel, uyumlu ses, ezgi, melodi
    Örnek: Boyuna Arapçayı andırır bir nağme mırıldanıyor. S. M. Alus

  2. Ezgi.

  3. Birinin yalandan ve nazlanarak söylediği söz.

  4. Güzel ve uyumlu ses, ezgi.

nâğme ::: ezgi , güzel ses

nağme ::: ‬ezgi

nağme ::: melodi

nağme ::: ezgi, melodi, terane

NAĞME :::

(C.: Nağamât) Ahenk, güzel ses, âvaz, ezgi, teganni