Çağdaş Sözlük

nükte ~ نكته

Lugat-ı Cudi - nükte ~ نكته maddesi. Sayfa: 1055 - Sira: 13

Lugat-ı Cudi, İbrâhim Cûdî Efendi Sözlüğü; nükte maddesi. osmanlıcada nükte ne demek, nükte anlamı manası, nükte osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte nükte hakkında bilgi. Arapça nükte ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada nükte anlamı

Lugat-ı Cudi - نكته nükte ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

nükte ~ نكته güncel sözlüklerde anlamı:

NüKTE ::: İnce mânalı söz, idraki ve anlaşılması nezâket ve zarifliğe dayanan nazik husus. İbarenin asıl mânasından başka olan nazik ve lâtif mânâ, dikkatle anlaşılabilen ince mânâ. * Yere ağaçla vurup eser bırakmak.

nükte ::: (a. i. c. : nikât, nüket) : 1) herkesin anlıyamadığı ince mânâ, fr. esprit. [yazıda, sözde, resimde, harekette] . 2) ince manâlı, zarif ve sakalı söz.

nükte ::: dikkat edilince anlaşılabilen ince mânâ.

NüKTE ::: Nükte: "Malı seviyorsan yerine sarf et de, sana sonsuz arkadaş olsun. Eğer sevmiyorsan ye de yok olsun." (Abdullah-ı Ensârî)

Nükte yaparken dikkat etmeli, dinleyicilerin yanlış anlıyacağı nüktelerden sakınmalıdır. (Seyyid Alizâde)

2. Derin düşünerek ve zihni yorarak ilmî, edebî veya başka bir söz ve yazıdan çıkarılan ince mânâ. Meselâ bu sözde bir nükte vardır, bu şiirin nüktelerini anlamak kolay değildir, denir.

Nükte :::


  1. İnce anlamlı, düşündürücü ve şakalı söz, espri
    Örnek: Hoş konuşur, nükteleri kahvelere intikal etmiştir, kıyafeti ve tavrı zariftir. H. E. Adıvar

  2. Yazıda, resimde, sözde ve davranışta ince, derin anlam, espri.

nükte ::: ince manalı söz

nükte ::: ‬ince anlam

nükte ::: (a. i. c. : nikât, nüket) 1) herkesin anlıyamadığı ince mânâ, fr. esprit. [yazıda, sözde, resimde, harekette] . 2) ince manâlı, zarif ve sakalı söz.

NÜKTE :::

İnce mânalı söz, idraki ve anlaşılması nezâket ve zarifliğe dayanan nazik husus. İbarenin asıl mânasından başka olan nazik ve lâtif mânâ, dikkatle anlaşılabilen ince mânâ. * Yere ağaçla vurup eser bırakmak