Çağdaş Sözlük

teslis ~ تثلیث

Lugat-ı Cudi - teslis ~ تثلیث maddesi. Sayfa: 242 - Sira: 13

Lugat-ı Cudi, İbrâhim Cûdî Efendi Sözlüğü; teslis maddesi. osmanlıcada teslis ne demek, teslis anlamı manası, teslis osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte teslis hakkında bilgi. Arapça teslis ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada teslis anlamı

Lugat-ı Cudi - تثلیث teslis ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

teslis ~ تثلیث güncel sözlüklerde anlamı:

TESLiS ::: Üçleme. Hristiyanların so adan uydurdukları ve dinlerinin esasında olmayan bir akidedir ki; bazılarının hâşâ, Cenab-ı Hakk Üçdür, bazıları da Üçü birdir diyerek, Allah'a şerik ve ortak tanımaları. Cenab-ı Hakk'ı Üç Unsurdur diye tevehhüm etmeleri. (Ekanim-i selâse de denir.)

teslîs ::: (a. i. süls'den) : 1) üçleme, üçe çıkarma. 2) şarabı, üçte biri uçuncıya kadar kaynatma. 3) Hıristiyanlıkta Allah'ın üç olduğuna inanma.

Erbâb-ı teslîs. Eshâb-ı teslîs ::: Allah'ın üç (baba, oğul, mukaddes ruh) olduğuna inananlar, Hıristiyanlar.

teslîs-i zevâyâ ::: mat. bir zaviyeyi (*açıyı) üç müsâvî (*eşit) kısma bölme.

teslis ::: Hıristiyanların üç ilâh inancı.

TESLiS ::: Îsevîliğin zuhûrunda (ortaya çıkışında) teslîs inancı yoktu. Teslîs fikrini ilk defâ, felsefeci Eflâtun düşündü. Pavlos ismindeki yahûdî hıristiyanlığa karıştırdı.

Bir rivâyete göre milâddan 200 sene sonra, Sibelius adlı bir papaz teklif etmiştir. O zamâna kadar yalnız tek Allah'a ve peygamber olarak Îsâ aleyhisselâma inanılıyordu. Sibelius'un teslîs inanışıyla ilgili teklifi pekçok hıristiyan tarafından şiddetle reddedilmiş, kiliseler arasında kanlı kavgalar baş göstermiş ve çok kan dökülmüştür. 200 senesinde yalnız baba ve oğul fikri öne sürülmüştü. Bunlara Rûh-ül-kudüs ilâvesi ise ondan 181 sene sonra yâni; 381 yılında Bizans İmparatoru Theodasius zamânında İstanbul'da kurulan bir konsül (rûhânî meclis) de kararlaştırılmıştır. Bu karâra karşı gelen pekçok papa vardı.Bunlardan Papa Honorius hiçbir zaman teslisi kabûl etmemiştir. Honorius öldükten seneler sonra afaroz edilmişse de, teslîsi kabûl etmeyen yeni mezhebler kurmuşlardır. (Elhâc Abdullah bin Destân Mustafa)

Îsâ aleyhisselâmdan sonra yahûdîler ve hıristiyanlar hakîki İncîl'i yok ettiler. İncîl'e birçok yeni parçalar ilâve ederek, Allahü teâlânın emirlerini değiştirdiler. İbrânice nüshayı Yunancaya çevirirken birçok yanlış bilgiler ilâve edildi. Putperest Yunanlıların tek Allah inancına karşı çıkmalarından ve İncîl'i, Eflâtun felsefesine uydurmak istemelerinden dolayı akl-ı selîmin (bozukluk bulunmayan aklın) kabûl etmeyeceği teslis inanışı ortaya çıktı. Hıristiyanlar, Îsâ aleyhisselâm; "Ben ancak sizin gibi bir insanım" dediği hâlde onu Allah'ın oğlu olarak kabûl etmişler, buna bir de Rûh-ul-kudüs ekliyerek baba, oğul, rûh-ul-kuds adı altında teslis inancını ortaya koymuşlardır. (Harputlu İshâk Efendi)

Teslis :::


  1. Üçe çıkarma, üçleme.

  2. Hristiyanlıkta Tanrı'nın üç ögenin birleşmesinden oluştuğuna inanma.

teslis ::: üçleme

teslîs ::: üçleme

teslîs ::: ‬üçleme

TESLİS :::

Üçleme. Hristiyanların sonradan uydurdukları ve dinlerinin esasında olmayan bir akidedir ki; bazılarının hâşâ, Cenab-ı Hakk Üçdür, bazıları da Üçü birdir diyerek, Allah'a şerik ve ortak tanımaları. Cenab-ı Hakk'ı Üç Unsurdur diye tevehhüm etmeleri. (Ekanim-i selâse de denir.)