Çağdaş Sözlük

hatem ~ حاتم

Lugat-ı Cudi - hatem ~ حاتم maddesi. Sayfa: 404 - Sira: 14

Lugat-ı Cudi, İbrâhim Cûdî Efendi Sözlüğü; hatem maddesi. osmanlıcada hatem ne demek, hatem anlamı manası, hatem osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte hatem hakkında bilgi. Arapça hatem ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada hatem anlamı

Lugat-ı Cudi - حاتم hatem ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

hatem ~ حاتم güncel sözlüklerde anlamı:

HaTEM ::: Mühür. Üzerinde yazı olan ve mühür yerine kullanılan yüzük. * Son. En son.(...Sath-ı arzda altı ay zarfında beşerin haşrini temsil eden o sayısız haşir ve neşirlerde görünen rububiyetin o tasarruf-u aziminde pek yüksek, büyük ve ince nakışlı bir hâtemi vardır. Mahlukatın icadında görünen şu intizamlar, suhuletler, sür'atler, imtiyazlar hep o hâtemin parıltısından meydana geliyorlar. Evet her bahar mevsiminde pek hakimane, basirane, kerimane faaliyetler başlar ve hârikulâde san'atlar yapılır. M.N.)

HATEM ::: Çok cömert ve eli açık adam.

HATEM ::: Kırılmış olan şey.* Hayvanın çok yaşamaktan dolayı zayıf olması.

hâtem ::: (a. i.) : 1) mühür, üstü mühürlü yüzük.

hâtem-î merâret ::: acılık mührü. 2) en son.

hâtem-i sadâret ::: pâdişâhın sadrâzamlarda duran mühürü.

hâtem-ül-enbiyâ, hâtem-ün-nebiyyîn ::: (nebilerin. peygamberlerin sonuncusu) : Hz. Muhammed (Aleyhisselam)

Hâtem ::: (a. h. i.) : 1) Arab kabileleri arasında tanınmış "Tayyi" kabilesine mensup ve cömertliğiyle meşhur olan "ibnü Abd-illâh Bin Sa'd" in lâkabı. 2) s. çok cömert [adam].

Hâtem ::: cömertliğiyle tanınan bir zengin.

hatem ::: mühür, son.

hâtem ::: mühür , yüzük , son

hâtem ::: ‬mühür

hâtem ::: yüzük

Hâtem ::: (a. h. i.) 1) Arab kabileleri arasında tanınmış

HATEM :::

Kırılmış olan şey.* Hayvanın çok yaşamaktan dolayı zayıf olması

HÂTEM :::

Mühür. Üzerinde yazı olan ve mühür yerine kullanılan yüzük. * Son. En son.(...Sath-ı arzda altı ay zarfında beşerin haşrini temsil eden o sayısız haşir ve neşirlerde görünen rububiyetin o tasarruf-u aziminde pek yüksek, büyük ve ince nakışlı bir hâtemi vardır. Mahlukatın icadında görünen şu intizamlar, suhuletler, sür'atler, imtiyazlar hep o hâtemin parıltısından meydana geliyorlar. Evet her bahar mevsiminde pek hakimane, basirane, kerimane faaliyetler başlar ve hârikulâde san'atlar yapılır. M.N.)