Çağdaş Sözlük

millet ~ ملت

Lugat-ı Cudi - millet ~ ملت maddesi. Sayfa: 980 - Sira: 20

Lugat-ı Cudi, İbrâhim Cûdî Efendi Sözlüğü; millet maddesi. osmanlıcada millet ne demek, millet anlamı manası, millet osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte millet hakkında bilgi. Arapça millet ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada millet anlamı

Lugat-ı Cudi - ملت millet ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

millet ~ ملت güncel sözlüklerde anlamı:

MiLLET ::: Bir dinden olanların topluluğu. Din, dil ve târih beraberliği bulunan insan cemaatı. Sınıf. Topluluk. * Bir sülâleden gelenlerin hepsi. * Maddi, mânevi bir unsurdan sayılıp beraber yaşayanların hepsi.

millet ::: (a. i. c. : milel) : 1) din, mezhep. 2) bir dinde veya mezhepte bulunanların topu. 3) sınıf, topluluk. 4) makule, kategori.

millet ::: aynı dinden olanlar topluluğu.

MiLLET ::: Bugün dünyâdaki kâfirler iki türlüdür. Birincisi kitâblı kâfirler yâni hıristiyan ve yahûdîler olup, öldükten sonra dirilmeğe, âhiretteki sonsuz hayâta inanıyorlar. Avrupa ve Amerika milletleri kitablıdır. İkincisi kitabsız kâfirler yâni müşrikler olup, her şeyi yapan bir Allah'ın bulunduğuna inanmazlar. (M. Sıddîk Gümüş)

2. Din; kullarının dünyâda ve âhirette râhat ve huzûra kavuşmaları için Allahü teâlânın peygamberleri vâsıtasıyla gösterdiği yol.

Allahü teâlâ, âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:

Kendini bilmeyenden başka İbrâhim'in (aleyhisselâm) milletinden kim yüz çevirir. Gerçekten biz onu dünyâda seçtik. O, âhirette dahi gerçek sâlihlerdendir. (Bekara sûresi: 130)

(Ehl-i kitâb); bir de "Yahûdî veya hıristiyan olun ki, hidâyet bulasınız" derler. Sen de, deki: "Hayır biz hak yol üzere bulunan İbrâhim (aleyhisselâm) milletiyiz. O, hiçbir zaman müşriklerden (puta tapanlardan) olmadı. (Bekara sûresi: 135)

(Yûsuf aleyhisselâm dedi ki:) Atalarım İbrâhim, İshâk ve Yâkub'un milletine uydum. Bizim, Allah'a ortak koşmamız olacak şey değildir. Bu bize ve insanlara Allah'ın bir lütfudur. Lâkin insanların çoğu şükretmezler. (Yûsuf sûresi: 38)

Milletim, millet-i İslâm'dır. Îtikâdda Ehl-i sünnet ve cemâat, amelde Hanefî mezhebindenim. Âdem aleyhisselâmın zürriyetindenim. (Muhammed bin Kudbüddîn İznikî)

Millet :::


  1. Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu, ulus
    Örnek: Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklal fikrinin layemut abidesidir. Atatürk

  2. Bir yerde bulunan kimselerin bütünü, herkes
    Örnek: Millet tütün paralarını alınca borcunu öder. N. Cumalı

  3. Benzer özellikleri olan topluluk
    Örnek: Şu kadın milletinin kıskançlığının hiç sonu yok. A. Mithat

millet ::: din

millet ::: ‬din

millet ::: ulus

millet ::: (a. i. c. : milel) 1) din, mezhep. 2) bir dinde veya mezhepte bulunanların topu. 3) sınıf, topluluk. 4) makule, kategori.

millet ::: herkes, kavim, ulus

MİLLET :::

Bir dinden olanların topluluğu. Din, dil ve târih beraberliği bulunan insan cemaatı. Sınıf. Topluluk. * Bir sülâleden gelenlerin hepsi. * Maddi, mânevi bir unsurdan sayılıp beraber yaşayanların hepsi